PELGRIMSKERK HAAMSTEDE

Gereformeerde kerk
in de Westhoek van Schouwen-Duiveland


welkom

Pelgrimskerk

Commissies en
Werkgroepen


Agenda en Diversen

Adressen en Contact


waar vind ik ...... ?

 

PELGRIMSTOCHTEN

Jaarthema: Als pelgrims op pad.
Klik hier voor de lijst met
Pelgrimage ideen.
Klik hier voor de 5e Pelgrimstocht op 8 mei

Wat maakt een uitstapje, wandeling, fiets- of autotocht tot een pelgrimstocht? Vroeger ging men lopen naar een heilige plaats, om schuld in te lossen en boete te doen, te bidden voor herstel of juist om te danken. Heilige plaatsen kennen we niet in het protestantisme. Er is wel behoefte om tot jezelf te komen en na te denken over de zin van het leven. Sommigen gebruiken daarvoor een pelgrimage. Op het moment dat je buiten loopt, komen niet alleen je benen in beweging maar ook je gedachten.  Je stelt je zintuigen open en je probeert je gedachten van lieverlee los te laten. Na een poosje lopen is er een inspiratiepunt. Hier word je een thema aangereikt of een gedicht of een vraag, gevonden of gezocht in de christelijke traditie. In het voortlopen overdenk je dit of je bespreekt het met een ander, als dat de bedoeling mocht zijn. De tocht eindigt op een van te voren bepaalde plaats met opnieuw een inspiratiemoment. Het gaat ons om gedachten, woorden of belevingen, waarmee we ons verbinden met het eeuwige, met de Eeuwige, met elkaar, met het geheim van ons leven.
Het is wel een beetje zweverig, maar het is ook gewoon fijn en leuk om met elkaar te doen. We gaan het proberen.

Namens de Taakgroep eredienst, Bea Flach.

Vervolg Pelgrimstochten
Voor het eerste kwartaal van 2016 hebben we enkele andere pelgrimstochten uit de inventarisatie van ideen, ontstaan op de Startzondag, uitgezocht. Gekozen is voor:
een wandeling in Middelburg naar de synagoge van Middelburg in 2e helft januari,
een 3e natuurwandeltocht rond de Schelphoek op 28 februari  zie verslag
4e PELGRIMSTOCHT:  naar Den Osse in Brouwershaven op 10 april  zie verslag
5e PELGRIMSTOCHT:  naar de Zeepeduinen op 8 mei om 7.30 uur.
6e PELGRIMSTOCHT: tweede wandeltocht in Middelburg, naar de Abdij, 12 okt.  zie verslag meer info

Stuk voor stuk inspirerende wandeldoelen. De wandelingen in januari en maart hebben een einddoel, dat beschutting geeft voor eventueel minder goede weersomstandigheden. We hopen dat er veel mensen meegaan en dat het mooie wandeltochten zullen zijn. Enkele gemeenteleden gaan aan de slag om deze tochten voor te bereiden. Via kerk en Nieuwsbrief laten we weten, wanneer het zal plaats vinden.