PELGRIMSKERK HAAMSTEDE

Gereformeerde kerk
in de Westhoek van Schouwen-Duiveland


welkom

Pelgrimskerk

Commissies en
Werkgroepen


Agenda en Diversen

Adressen en Contact


waar vind ik ...... ?

 
 

ORGEL

Het orgel in onze kerk is gebouwd in 1969 door de firma Reil in Heerde.
In eerste instantie is het achter in het kerkgebouw geplaatst op de galerij. Bij nader inzien was het beter om het voor in de kerk een plaats te geven. Dat komt de begeleiding van de gemeentezang ten goede. Aan de decoratie op de galerij is nog te zien waar het orgel heeft gehangen. De omega tekens zijn daar onderbroken.
Tijdens de zomermaanden bleek dat de dispositie zou moeten worden aangepast met een subbas in het pedaal.  De drie diensten per zondagochtend waren dusdanig goed bezet dat mensen buiten op het terras ook orgelklanken als begeleiding wilden horen. De intonatie moest worden bijgesteld. Het instrument klonk te "schel". De pijpen aan de voorkant van het orgel verzakten, omdat de legering tin-lood niet in goede verhouding was. Door regelmatige temperatuur-verschillen vervormden ze, en werden vernieuwd. De renovatie was dus behoorlijk kostbaar.
Er zijn diverse acties gehouden om geld in te zamelen, zoals het uitgeven van waardecoupons, een avond met voordrachten en muziek in de kerk, opbrengsten tijdens de "kerkmis" op de zaterdag vr Pinksteren enz. Toen het benodigde geld in 1994 bijeen was, heeft de firma Fama & Raadgever uit Maarssen de uitbreiding en de nieuwe intonatie van het instrument gerealiseerd.

De dispositie van het orgel:

Hoofdwerk ondermanuaal

Borstwerk bovenmanuaal

Pedaal

Prestant 8'

Holpijp 8'

Gedekt 8'

Spitsfluit 8' 

Roerfluit 4'

Trompet 8'

Oktaaf 4'

Oktaaf 2'

Koppel ped-hw

Mixtuur 1 1/3 III-IVst

Quint 1 1/3

Subbas 16'

Kromhoorn 8' bas

   

Kromhoorn 8' disc

   

Koppel hw-bw

   

                      lees verder